2014 m. rugpjūčio 26 d., antradienis

Varškiniai sausainiai


Vasaros dienos tirpsta, o po Žolinių ir tropiniai karščiai atslūgo. Metas jungti orkaitę J

Absoliutus karščio rekordas Lietuvoje buvo užfiksuotas 1994 m. liepos 30 d. Zarasuose. Temperatūra tuomet siekė 37,5 laipsnius karščio.

Sausainiais reikės (2 kepimo skardoms):
500 g varškės,
180 g sviesto,
400 g miltų,
5 šaukštų cukraus,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
2 – 3 šaukštų cukraus ir cinamono mišinio,
žiupsnelio druskos.

Ištriname varškę su cukrumi ir druska. Į masę supilame tirpintą ir atvėsintą sviestą.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir beriame į varškinę masę. Užminkytą tešlą dedame į šaldytuvą gerai valandai.

Plonai iškočiojame šaltą tešlą ir puodelio pagalba išspaudžiame apskritimus, kurių kiekvieną pabarstome cukraus ir cinamono mišiniu, tuomet perlenkiame pusiau, vėl pabarstome ir dar kartą sulenkiame pusiau. Viršų pabarstome mišiniu.

Sausainius kepame 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 – 25 min.


Skanaus ir tirpsta vasara!

2014 m. liepos 24 d., ketvirtadienis

Klausimas


Jeigu rytas prasideda nuo ledų, ką tai galėtų reikšti?


2014 m. liepos 23 d., trečiadienis

Rabarbarų trauktinė


Kilo noras eksperimentuoti. Jau keleri metai gaminu aviečių trauktinę, kuri turi puikų pasisekimą, tad kodėl nepabandžius ir kitų skanių derinukų. Trauktinei visada naudoju karamelinį cukrų. Jis labai panašus į gintarą J.

Gintaras ne tik puošia, bet ir gydo. Kinų medicinoje jis žinomas ir vertinamas nuo senų laikų. Lietuviai gintarą atranda iš naujo: geriamos arbatos, siuvamos pagalvėlės, masažiniai diržai ir pan.

Trauktinei reikės:
350 g rabarbarų (jau nuvalytų),
500 g karamelinio cukraus,
40 g nerafinuoto palmių cukraus,
1 l degtinės.

Rabarbarus supjaustome pagaliukais, užberiame cukrumi ir užpilame degtine. Laikome tamsiai ir vėsiai apie 1 mėn.


Skanaus ir eksperimentuokime!

2014 m. liepos 21 d., pirmadienis

Virta lašiša


Kažkoks negaminimo laikas. Norisi greičiau arba, kad kas kitas pagamintų J. Tad ir renkuosi produktus, iš kurių galima labai greitai ir labai skaniai pasigaminti puikius pietus.

Dirbtinai užaugintos ir laisvėje gyvenusios lašišos skonis ir spalva skiriasi gerokai. Teko valgyti abiejų. Tačiau svarbiausia lašišos, kaip ir bet kokios kitos žuvies, neperkepti ar nepervirti.

Patiekalui reikės:
lašišos gabaliukų,
druskos,
kvapiųjų pipirų,
kelių šakelių džiovinto raudonėlio.

Vandenį užverdame su druska, pipirais ir raudonėliais. Sudedame gabaliukais pjaustytą lašišą. Užvirus paverdame apie 5 – 7 min. ir išjungiame. Paliekame šiltai dar kelioms minutėms.

Mėgaujamės su mėgstamų daržovių salotomis.


Skanaus ir greitai!

2014 m. birželio 28 d., šeštadienis

Keksas su raudonaisiais serbentais


Šalta vasara... Ir truputėlį tuščiais sodais: braškės nenoksta, obelys nušalo, vos vienas kitas serbentas ant šakų supasi. Bet gal pyragui užteks J

Raudonuosiuose serbentuose vitaminų yra mažiau nei juoduosiuose. Tačiau šios uogos puikiai tinka malšinant troškulį, gerinant apetitą. Taip pat plačiai naudojamos konditerijoje dėl gražios spalvos ir ilgo išsilaikymo.

Keksui reikės:
Sluoksniams:
120 g sviesto,
70 g cukraus,
2 kiaušinių,
140 g miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
30 g natūralaus jogurto.
Pertepimui:
180 g natūralaus jogurto,
200 ml riebios grietinėlės,
80 g cukraus,
20 g želatinos,
120 – 150 g raudonųjų serbentų.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi ir kiaušiniais. Supilame jogurtą ir suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišome.

Tešlą supilame į kepimo popieriumi ištiestą formą ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 35 min.

Iškepusį ir atvėsusį keksą padaliname į 3 sluoksnius.

Paruošiame kremą pertepimui. Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti.

Dalį serbentų paliekame papuošimui, o likusius užpilame šlakeliu vandens ir pakaitinam su 50 g cukraus. Į karštus serbentus sudedame išbrinkusią želatiną ir maišome kol jį ištirps. Paliekame atvėsti ir tuomet sumaišome su jogurtu.

Grietinėlę su likusiu cukrumi išplakame iki standumo ir atsargiai įmaišome į serbentų masę. Dedame į šaldytuvą 10 – 15 min.

Kekso sluoksnius pertepame kremu, papuošiame ir laikome šaldytuve kol visiškai sustings.


Skanaus ir kur vasara?

2014 m. birželio 21 d., šeštadienis

Karameliniai sausainiai


Kartais patys geriausi receptai kažkaip lieka tik ant kažkokio mažo lapelio senoje užrašų knygelėje. Sausainiai kepti galybę kartų, dažnai dovanojami draugams ar net keliaujantys į užsienį kaip mažos dovanėlės.

Smagu gauti dovaną, bet dar smagiau dovanoti.

Sausainiams reikės:
100 g sviesto,
1/2 puodelio rudojo cukraus,
2 šaukštų auksaspalvio sirupo (arba medaus),
1 puodelio miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
druskos.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės.

Supilame sirupą ir vėl gerai išsukame.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Mišinį beriame į išsuktą sviesto ir cukraus masę. Viską gerai išmaišome.

Ant kepimo popieriumi ištiestos skardos formuojame mažus rutuliukus. Juos dėliojame dideliais atstumais vienas nuo kito. Lengvai suplojame.

Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 10 – 12 min.

Atvėsiname kepimo skardoje arba ant grotelių.


Skanaus ir dovanokime!

2014 m. birželio 14 d., šeštadienis

Vasaros pradžios pyragas su rabarbarais


Džiaugiuosi, kad pasitaikė vėsesnis savaitgalis. Per karščius jungti orkaitę dažnai nėra jokio noro, o darbo dienos pilnos naujų veiklų.

Žodis – vasara – indoeuropietiškos kilmės ir siejamas su sanskrito kalbos žodžiu „vasar“ , reiškiančiu „ankstyvą metą“. Kita versija teigia, kad žodis susijęs su indoeuropiečių šaknimi „vas-“, reiškiančia „geras, gerai“.

Pyragui reikės:
Pagrindui:
90 g sviesto,
90 g grietinės,
2 kiaušinių,
90 g cukraus,
150 g miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
druskos.
Įdarui:
apie 300 – 350 g jau nuluptų rabarbarų,
50 g cukraus,
1 šaukšto miltų.
Traškiam viršui:
60 g balto cukraus,
70 g melasos cukraus,
120 g sviesto,
230 g miltų,
druskos.

Pasiruošiame įdarą: nuvalytus rabarbarus supjaustome riekelėmis ir užbarstome cukrumi. Paliekame iki pradės skirtis skystis. Jeigu jo susidaro labai daug, šiek tiek nupilame. Rabarbarus sumaišome su miltais.

Traškiam sluoksniui sumaišome cukrų, miltus, druską ir ištirpintą sviestą.

Pyrago pagrindui lengvai suplakame grietinę, kiaušinius, cukrų ir druską. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberiame į skystą masę. Ištirpiname sviestą ir maišant supilame į tešlą.

Pagrindo tešlą pilame į kepimo popieriumi ištiestą formą. Ant viršaus paskirstome rabarbarus, o ant jų pirštais užtrupiname birų mišinį.

Pyragą pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40 – 45 min.

Ragaujame su ledais!


Skanaus ir vasara!