2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Baklažanų suktinukai


Puikiai įvertinti mano namuose ir jais, kaip sakoma, galima pamaitinti minią, kas yra labai aktualu artėjant įvairioms šventėms ir progoms. Pats sukimas šiek tiek trunka, bet viską pasiruošus belieka pašauti į orkaitę ir bėgti mėgautis draugų kompanija :).

Senovės Graikijoje tikėjo, kad baklažanai gali privesti prie beprotystės, todėl jie buvo vadinami "beprotybės obuoliais". Anglijoje baklažanus augindavo tik dėl gražios formos ir spalvos, o dėl savo formos jie buvo pavadinti "kiaušinio augalu". Indėnai baklažanus vadindavo "badidžan", tikriausiai iš čia kilo rusiškas ir lietuviškas šios daržovės pavadinimas.

Suktinukams reikės (8 - 10 vnt):
1 baklažano,
1 cukinijos,
100 g fetos tipo sūrio,
5 – 6 saulėje džiovintų pomidorų (gali būti ir aliejuje),
žiupsnelio kieto tarkuoto sūrio,
žiupsnelio druskos,
aliejaus.

Baklažaną supjaustome ilgomis juostelėmis. Iš vieno baklažano galima paruošti 8 – 10 juostelių. Jas pabarstome druska ir sudedame vieną ant kitos. Paliekame 20 – 30 min., kol išsiskirs rasa :). Tuomet baklažano juosteles nuplauname ir gerai nusausiname. Dedame į įkaitintą aliejų ir apkepame iš abiejų pusių kol juostelės suminkštės. Iškeptas suguldome ant popierinių servetėlių, kad sugertų riebalus.

Jeigu cukinija jauna, ją taip pat pjaustome juostelėmis, tačiau jeigu ji panaši į kuoką, išsėklinus supjaustome trumpesniais šiaudeliais, kuriuos šiek tiek apkepus suguldome ant popierinių servetėlių šalia baklažanų.

Fetos tipo sūrį supjaustome šiaudeliais.

Saulėje džiovintus pomidorus traukiame iš aliejaus ir daliname į šiaudelius.

Sukam suktinukus. Guldom baklažano juostelę, ant jos guldom cukinijos juostelę arba kelis šiaudelius, šalia sūrio ir pomidoro. Viską atsargiai susukame ir jeigu nesilaiko prismeigiam mediniu pagaliuku.

Suktinukus guldom į indą, pabarstome kietu tarkuotu sūriu ir pašauname į 160 °C įkaitintą orkaitę kokioms 30 minučių.

Prie suktinukų puikiai tinka kuskuso košė. Galima užsidėti ir šaukštelį natūralaus pomidorų padažo, bet tikrai nebūtina :).


Skanaus ir pamaitinkime minią!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą