2011 m. gruodžio 27 d., antradienis

Graikinių riešutų pyragas


Puiku, kuomet pasiruošti šventėms galima iki jų likus 2 – 3 savaitėms. Dažniausiai taip ir darau: prikepu pyragų, meduolių, o likus savaitei kitai iki didžiųjų švenčių – visi jau būna apdalinti dovanomis. Šiemet šis pyragas buvo labai šauniai iškeistas į mielą ir šiltą dovaną :).

Jeigu tikėti internetu, dovana - daikto, pinigų įteikimas kitam žmogui negaunant už tai jokio atlygio. Visai laikais, įvairiosiomis progomis buvo dovanojama: sveikinant, atsiprašant ar susitaikant. Teigiama, kad maloniau yra dovanoti. Bet neslėpkime – gauta dovana mus pradžiugina taip pat :).

Pyrago pagrindui reikės:
350 g miltų,
200 g cukraus,
250 g sviesto,
1 kiaušinio,
šlakelio grietinėlės,
žiupsnelio druskos.

Pyrago įdarui reikės:
300 g graikinių riešutų,
300 g aguonų,
200 ml grietinėlės,
150 g cukraus.

Pyrago aptepimui reikės:
1 kiaušinio trynio,
šlakelio grietinėlės.

Iš pyrago pagrindui nurodytų produktų paruošiam trapią tešlą: gabaliukais supjaustytą sviestą sudedam į miltus, suberiam cukrų, druską, mušam kiaušinį ir pilam šlakelį grietinėlės. Dideliu peiliu kapojame produktus, kol viskas sulimpa į vieną masę. Šaltomis rankomis pabaigiam minkyti kietą tešlą, kurią uždengus maistine plėvele paliekame šaldytuve gerai valandai.

Ruošiam įdarą. Plautus ir nusausintus riešutus susmulkiname virtuviniu kombainu. Aguonas sumalame. Į gilią keptuvę beriam cukrų ir intensyviai maišom iki cukrus šiek tiek paruduos. Suberiam riešutus ir aguonas. Gerai išmaišome. Pilame grietinėlę ir kaitinam mišinį iki užvirs. Įdarą ataušiname.

Iš trapios tešlos iškočiojame 3 – 4 mm storio lakštą, iš kurio išpjauname pyrago pagrindą. Tiesiam tešlą į kepimo formą ir formuojam pagrindą ir šonus. Ant viršaus krečiam įdarą. Iš likusios tešlos išpjauname apskritimą, kuriuo užklojam įdarą. Pyrago kraštelius gerai užspaudžiame. Iš likusios tešlos atraižėlių išpjaustome dekoracijas.

Išplakame kiaušinio trynį su šlakeliu grietinėlės. Teptuko pagalba ištepame pyrago viršų.

Pyragą pašauname į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 40 – 50 min.

Iškeptą pyragą atvėsiname, gerai įsukame į foliją ir laikome vėsiau (ne šaldytuve). Skaniausias po savaitės ar net dviejų.


Skanaus ir dovanokim!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą