2012 m. kovo 3 d., šeštadienis

Gruziniškas riešutų pyragas


Kodėl gruziniškas? Todėl, kad jį kepėm Kulinarijos studijos Gruzijos patiekalų sesijoje. Ir gal todėl, kad gruzinai savo virtuvės neįsivaizduoja be riešutų.

Kaukaziečiai sako: „Papjauk aviną, išdorok mėsą, paduok moteriai ir ji sugadins kepsnį". Taip yra todėl, kad kruopštumo ir kantrybės reikalaujantys darbai patikėti moterims, o vyrai rūpinasi mėsa ir malkomis.

Pyragui reikės:
200 g sviesto,
150 g balto cukraus,
300 g rudojo cukraus,
1 kiaušinio,
300 g miltų,
300 g grietinėlės,
400 g išgliaudytų graikinių riešutų,
1 šaukšto medaus.

Pasiruošiam pyrago pagrindo tešlą. Kambario temperatūros 160 g sviesto išsukam su baltu cukrumi ir kiaušiniu. Beriam miltus ir užminkome tešlą. Įsukam tešlą į maistinę plėvelę ir dedam į šaldytuvą gerai valandai.

Labai kruopščiai perrenkam riešutus, kad neliktų jokių kevalo likučių, nes dantų taisymas kainuoja labai brangiai :).

Gilioje keptuvėje ar puode ištirpiname likusį sviestą. Beriam rudąjį cukrų ir pilam grietinėlę. Verdam apie 15 – 20 min. Sudedam medų ir gerai išmaišome. Nuimam nuo ugnies ir suberiam riešutus. Išmaišome.

Iš šaltos tešlos formuojam pyrago pagrindą ir šonus. Ant viršaus krečiam įdarą. Pyragą pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40 min.

Karštas pyragas pjaustosi sunkiau, bet toks jis pats skaniausias su ledais :). Kitą dieną plaustosi puikiai.


Skanaus ir lai vyrai atneša malkų!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą