2012 m. balandžio 6 d., penktadienis

Ilgai keptas jautienos kumpis


Jeigu dar sukate galvą, ką skanaus ir įdomaus paruošus velykiniam stalui, rekomenduoju ilgai keptą jautienos kumpį – nei ilgai prie puodų stovėti, nei kokių įmantrių produktų. Tik kokybiško kumpio ir keletos prieskonių.

Nuo seno šeimininkės stengiasi, kad Velykų stalas būtų turtingas. Tikima, kad tuomet bus turtingi ir visi metai. Ši tradicija gyva lig šiol. Velykinio stalo ypatumas - daug mėsiškų valgių, kadangi prieš tai buvo pasninkauta ilgai, tai norima prisivalgyti sočiai.

Patiekalui reikės:
0,5 – 1 kg jautienos kumpio,
šakelės rozmarino,
kelių šakelių čiobrelio,
žiupsnelio juodųjų maltų pipirų,
žiupsnelio druskos,
šlakelio aliejaus.

Jautienos kumpį iš visų pusių pašlakstome aliejumi. Negailėdami pabarstome druska, pipirais, smulkintu rozmarinu, prilipdome čiobrelio šakeles ir gerai įsukame į maistinę plėvelę. Paliekame šaltai per naktį.

Kitą rytą išvyniotą kumpį guldome į kepimo skardą ir pašauname į iki 70 – 80 °C įkaitintą orkaitę 3 val. Kumpis po truputėlį „prakaituoja“ ir pasidengia plutele. Po 3 val. temperatūrą didinam iki 230 °C ir taip kepame kumpį 15 - 20 min. – jeigu mėgstame šiek tiek raudonumo, 20 - 30 min. – tiks gerai iškeptos mėsos mėgėjams.

Tokiu būdu keptas kumpis yra labai sultingas ir kvapnus. Garnyrui renkamės mėgstamus produktus :).


Skanaus ir lai stalas bus turtingas!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą