Visada esu už sezoninį maistą. Na jeigu dabar turim daugiausia daržovių, tai ir sveikiausia jas vartoti ką tik nuskintas, ar visų nebegalint suvartoti ruošti atsargas žiemai. Cukinijos pasipila viena po kitos, tik spėk jas valgyti. O ir galvos čia sukti per daug nereikia, nes šios daržovės tinka beveik visur ir su viskuo :).
Nors kaip jau buvo rašyta, cukinijos į Europą atkeliavo iš Meksikos, tačiau jų antrąja tėvyne drąsiai galima vadinti Italiją. Net cukinijų pavadinimas kilęs iš italų kalbos: „zucchini“ – tai žodžio „zucchino“ daugiskaita, o šis, yra mažybinis žodžio „zucca“ (moliūgas) variantas.
Šulinėliams reikės:
3 – 4 aukštų cukinijos „žiedų“,
200 g ryžių,
1 saldžiosios paprikos,
5 – 6 riekelių sviesto,
3 šaukštų grietinės,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų pipirų,
žiupsnelio indiško kario miltelių,
šluotelės saliero lapelių.
Kadangi mano cukinija jau buvo gerai pribrendusi, teko jai lupti odą ir išimti vidurius :).
Į išvirtus ryžius beriam kario miltelių, druskos. Gerai išmaišome.
Ryžiais užpildome cukinijas šiek tiek paspausdami. Ant viršaus beriam susmulkintą papriką ir saliero lapelius.
Užbarstome maltais pipirais, uždedame po kelias riekeles sviesto ir po šaukštą grietinės.
Cukinijų šulinėlius galima troškinti stikliniame inde arba kepimo rankovėje.
Šulinėlius atsargiai perkeliam į indą ar rankovę, šalia jų sudedam likusį sviestą.
Troškinam 180 °C temperatūroje apie 40 minučių arba šiek tiek mažiau, priklausomai nuo cukinijos storio.
Skanu valgyti su tarkuotu kietu sūriu, arba aštresniu padažu.
Skanaus ir tegyvuoja cukinijos!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą