2010 m. rugsėjo 8 d., trečiadienis

Kaukazinių slyvučių pyragėliai


Atmintyje vis dar gyvas prisiminimas, kaip mes visa šeima, vykdami namolio iš tolimos kelionės - prieš gerus 20 metų visos kelionės nuo Lietuvos vienos sienos iki kitos buvo labai tolimos – sustojom pakelėje pasiskinti kaukazinių slyvučių. Nebežinau, ką skanaus iš jų gaminom, bet pamenu, kad tuo metu „ant bangos“ buvo jų uogienė su įvairiais moliūginiais. O dabar jų puiki rūgštelė labai šauniai paįvairina kepinius.

Kaukazinės slyvutės gana plačiai naudojamos Azerbaidžano virtuvėje patiekalų skoniui gerinti. Lietuvoje turbūt dažniau sodinamos kaip gyvatvorės :). Tačiau nereikia pamiršti ir to, kad kaukazinės slyvutės rekomenduojamos ir nuo skorbuto, gerklės ligų, kosulio, įvairioms žaizdoms gydyti.

Pyragėliams reikės (6 vnt.):
150 g sviesto,
170 g cukraus,
2 kiaušinių,
150 g miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
1 šaukšto tamsaus romo,
1,5 stiklinės kaukazinių slyvučių,
2 šaukštelių rudojo cukraus,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio migdolų plokštelių.

Kambario temperatūros sviestą išsukam su cukrumi ir kiaušiniais.

Beriam druską ir pilam romą. Išmaišome.

Miltus permaišome su kepimo milteliais ir palaipsniui beriam į skystą masę. Viską gerai išmaišome iki purios masės.

Slyvutes reikia nukaulinti ir perpjauti per pusę. Man geriausiai tai pavyko su labai labai specialiu įrenginiu :).


Formeles ištepti sviestu. Į kiekvieną formelę įkrėsti maždaug po vienodai tešlos. Ją išlyginti ir ant viršaus uždėti slyvutes.

Viršų pabarstyti ruduoju cukrumi, migdolų plokštelėmis ir pašauti į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 30 minučių.

Pyragėliai labai skaniai valgosi šilti su vaniliniais ledais :).


Skanaus ir spalvoto rudens!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą