2011 m. sausio 13 d., ketvirtadienis

Beveik grakiška Spanakopita


Na taip jau būna, kad pirmiausia pagamini, o vėliau atrandi, kaip tai vadinasi :). Jau kelis kartus teko namiškius ir svečius vaidinti šiuo pyragu, o tik vakar užsukus į knygyną visai netyčia vienoje knygoje akis užkliuvo už graikiško špinatų ir fetos pyrago – spanakopita.

Spanakopita - pavadinimas labai aiškus – špinatai ir pita. Be pagrindinių produktų – sluoksniuotos filo (phyllo) tešlos, špinatų ir fetos sūrio, kartais dedama rikotos, o taip pat kiaušinių, svogūnų, krapų, petražolių. Galima kepti didelį pyragą arba sukti mažesnius trikampėlius. Graikijoje spanakopita dažniausiai valgoma kaip užkandis.

Pyragui reikės (iškepa 2 pailgi pyragai):
250 g filo (phyllo) tešlos,
100 g špinatų,
100 g fetos tipo sūrio,
250 g rikotos arba tepamo varškės sūrelio,
1 kiaušinio,
50 – 70 g sviesto įdarui,
100 g sviesto lakštų tepimui,
žiupsnelio maltų pipirų,
žiupsnelio juodgrūdės sėklų.

Ištraukiam tešlą iš šaldymo kameros ir paliekam geroms 2 valandoms. Kai ji tampa minkšta, ištiesiam ant stalo ir iš karto dengiam drėgnu rankšluosčiu. Gaminant taip pat laikome uždengus, nes kitu atveju ji taps trapi.

Špinatus nuplauname, nuskabome kietesnius kotus ir suguldę į kiaurasamtį nupilam karštu vandeniu. Paliekam nuvarvėti, o vėliau nuspaudus vandenį susmulkinam.

Į susmulkintą feros sūrį įmaišome rikotą arba varškės sūrelį, mušam kiaušinį ir pilam išlydytą, tačiau šiek tiek atvėsintą sviestą ir beriam pipirus. Viską gerai permaišome.

Ant stalo tiesiam tešlos lakštą. Jį gerai ištepame lydytu sviestu. Ant viršaus guldome dar vieną sluoksnį, kurį taip pat ištepam lydytu sviestu. Taip suguldome 6 - 7 sluoksnius. Viršutinio sluoksnio sviestu tepti nėra būtina.

Ant tešlos lakštų krečiame pusę turimo įdaro. Atsargiai, kadangi įdaras skystokas, užlenkiame ilgąsias kraštines vieną ant kitos. Taip pat galime šiek tiek pariesti ir galus, nes tešla labai nori pabėgti :).

Pyragą siūle į apačią guldome ant kepimo popieriumi ištiestos ir sviestu išteptos skardos. Viršų taip pat gerai ištepame lydytu sviestu. Viršų pabarstome juodgrūde.

Pašauname į 180 °C įkaitintą orkaitę 30 – 40 min. Traukiam iš orkaitės kuomet viršus gražiai pagelsta.


Prie pyrago labai tinka šviežios salotos ir gera draugija :).


Skanaus ir visi prašo pakartoti!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą