2011 m. sausio 25 d., antradienis

Mungo pupuolių Dalas su daržovėmis


Kadangi žiema vėl pasibeldė į kiemą, tai įvairiausi karšti troškiniai, žirnienės ir tirštos sriubos labai laukiamos ant vakarienės stalo. Bet tikėkimės, kad šiandien – pusiaužiemio dieną - pabudęs barsukas, meška ar dar koks gyvis pamatys trumpą savo šešėlį ir pavasaris netruks ateiti :).

Mungo pupuolės lietuviškai vadinamos spindulinėmis pupuolėmis. Tai gardūs ir turtingi maistingomis medžiagomis ankštiniai, lengvai virškinami, greitai suverdantys, švelnaus skonio. Tinkamai parinkti prieskoniai nesukelia virškinimo problemų, o ilgai verdant tampa lengvai įsisavinamu maistu.

Dalui reikės:
250 g skaldytų valytų mungo pupuolių (mung-dal),
1,5 – 2 l vandens,
3 – 4 morkų,
1 baklažano,
4 – 5 bulvių,
1/3 didelės cukinijos,
4 pomidorų,
1 čili pipiro,
1 šaukštelio džiovintos kalendros,
1 šaukštelio cinamono,
1 šaukštelio malto džiovinto imbiero,
1 šaukštelio malto kmyninio kumino,
1 šaukštelio druskos,
žiupsnelio ciberžolės,
žiupsnelio maltų juodų pipirų,
ant peilio galo kvapiosios ferulos,
1 šaukštelio rudojo cukraus,
šlakelio aliejaus,
keletos šakelių šviežios kalendros.

Mungo pupuoles užmerkiame iš vakaro arba ryte, jeigu planuojam gaminti vakarienę :). Išbrinkusias reikia perplauti, užpilti vandeniu, šiek tiek pasūdyti, suberti ciberžolę ir užkaisti. Pupuolės verda apie 1 valandą iki visiškai sukrenta.

Daržoves supjaustome kubeliais ir šiek tiek apkepame aliejuje. Tuomet jas beriame į bebaigiančias virti pupuoles ir kartu verdame apie 10 min.

Į keptuvę suberiam smulkintą čili pipirą, prieskonius ir maišant šiek tiek pakaitiname.

Pomidorus nuplykome verdančiu vandeniu, nuneriam jiems odeles ir susmulkinam kubeliais.

Į keptuvę su prieskoniais beriam smulkintus pomidorus, beriam cukrų ir troškinam apie 10 min., kol pomidorai sukris.

Į pupuolių ir daržovių troškinį supilam prieskonių ir pomidorų masę, gerai permaišome ir pakaitinam dar porą minučių.

Sudėjus į lėkštę pabarstome smulkintais kalendros lapeliais.


Labai skanu su ryžiais, balta duona ar net tortilijos lakštais :).

Skanaus ir smalsu, koks gi tas šešėlis!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą