2011 m. balandžio 19 d., antradienis

Bananų pyragas su šaltalankio uogomis


Gerai prisimenu, kuomet įvyko mano pirmas pasimatymas su bananais :). Tėvai jų parvežė iš Baltarusijos, į kurią dažnai vykdavome apsipirkti: mes jiems veždavome dešrų, jie mums parduodavo batų :). Bet šį kartą ne apie tai. Po eilinės išvykos, iš krepšių buvo ištraukta žalios spalvos egzotiškų vaisių kekė. Va tuomet ir iškilo daug klausimų: ar čia tokie jie ir turi būti, ar reikia dar palaikyti, gal reikia virti arba kepti? Kadangi niekas nieko doro apie bananus nežinojo, tai jie buvo palikti ramybėje iki pavyks, ką nors išsiaiškinti. Po kiek laiko pas mus svečiavosi teta. Kaip didžiausią vertybę, ištraukėm jai parodyti bananų kekę. O ji ėmė ir atsikando tiesiai nuo kekės. Bandė kramtyti, kol galiausiai teko tos minties atsisakyti, kadangi sekėsi gana sunkiai. Tetos verdiktas buvo negailestingas – nevalgoma, reikia išmesti, kad vaikai netyčia neparagautų. Va taip :).

Turbūt daugeliui jokia paslaptis, kad iki 20 m aukščio užaugantis banano medis yra žolinis augalas, žydintis ir derantis vieną kartą per vegetacinį laikotarpį. Bananai visada skinami žali, o jų augalas nupjaunamas iki šaknų. Pasaulyje priskaičiuojama apie 70 bananų rūšių, tačiau valgomos yra tik kelios.

Pyragui reikės:
3 gerai prinokusių ar net pernokusių bananų,
150 g sviesto,
1 puodelio cukraus,
2 kiaušinių,
1 puodelio natūralaus jogurto,
200 g kvietinių miltų,
50 g ruginių miltų,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
2/3 puodelio šaltalankio uogų,
1 – 2 šaukštų kukurūzų krakmolo,
gabaliuko sviesto,
cukraus pudros.

Kambario temperatūros sviestą išsukti su kiaušiniais ir cukrumi. Supilti jogurtą ir šakute pertrintus bananus. Viską gerai išmaišyti.

Dubenyje sumaišyti visus miltus ir kepimo miltelius. Mišinį suberti į skystą masę. Išmaišyti.

Šaltalankio uogas nusausinti ir apvolioti krakmole (taip jos tolygiau išsibarstys pyrage) ir suberti į tešlą.

Tešlą supilti į sviestu išteptą kepimo formą.

Kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 – 60 min.

Atvėsintą pyragą pabarstyti cukraus pudra.


Skanaus ir gražių prisiminimų!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą