2011 m. balandžio 21 d., ketvirtadienis

Lynas troškintas grietinėlės-vyno padaže


Užėjo toks labai stiprus noras – žuvies. Žinoma, kad šviežios, ką tik pagautos, skaniai pagamintos. Mažoje žuvies parduotuvėje pasiūlė pirmuosius šių metų lynus. Susigundžiau ir tikrai nenusivyliau.

Manoma, kad lyno pavadinimas kilęs iš slaviško žodžio „liniat“ (blukti). Pagautas lynas pasidengia juodomis dėmėmis, nes jo oda padengta storu permatomu gleivėtu sluoksniu, kuris ore kietėja, tamsėja, o po to nukrenta dideliais lopais, palikdamas tose vietose geltonas dėmes. Lyno spalva priklauso nuo vandens, kuriame jis gyvena. Upėse ir švariuose ežeruose gyvenantys lynai visada geltonesni, nei užaugę tarp augalų ir dumblo.


Patiekalui reikės:
1 lyno, sveriančio apie 1 – 1,5 kg,
2 morkų,
1 svogūno galvutės,
200 – 250 ml grietinėlės,
½ puodelio balto sauso vyno,
2 – 3 šaukštų miltų,
šlakelio aliejaus,
poros šakelių šviežio čiobrelio,
žiupsnelio juodų maltų pipirų,
žiupsnelio druskos.

Lyną išvaliome, gerai išplauname, supjaustome gabaliukais ir pabarstome druska ir pipirais. Paliekam apie 1 val.

Plačiame puode įkaitinam aliejų ir beriam susmulkintus svogūnus. Šiems apkepus beriam riekelėmis supjaustytas morkas.

Lyno gabaliukus apvoliojam miltuose ir apkepam iš abiejų pusių įkaitintame aliejuje.

Į puodą, kuriame troškinamos morkos, pilam vyną, sudedam apkeptus lyno gabaliukus ir viską užpilam grietinėle. Ant viršaus užmetame čiobrelio ir primažinę ugnį troškiname apie 30 min.

Pateikiam su ryžiais.


Skanaus ir eime žvejoti!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą