2010 m. balandžio 26 d., pirmadienis

Varškės apkepas


Va taip ir būna: pagamini kažką labai skanaus, pamiršti tiksliai pasižymėti, kiek visko dėjai, ir rezultatas – ilgi bandymai viską vėl pakartoti. Taip gavosi ir mano draugei Ievai, na ir man. Tai viskas baigėsi tuo, kad ji kepa jau nežinau kelintą varškės apkepą, o man tą eilė atėjo šį savaitgalį :). Rezultatas – dar šiek tiek trūksta, bet jau jau... Gal visai arti tobulumo buvau ir todėl, kad naudojau laukinių kviečių Spelta miltus. Kai paskaičiau internete, tai kažkoks stebuklų stebuklas, bet nesuprantu, ko mes jo taip ilgai netraukėm į dienos šviesą?

Spelta dar vadinama kviečio motina, nors tyrimais įrodyta, kad speltos grūde nėra kviečiams būdingo glitimo. Grūduose yra daug magnio, kalio, geležies, cinko, mangano, B grupės vitaminų. Įdomu, kad visos šios gėrybės tolygiai išsidėsčiusios ne tik grūdo apvalkale, bet visuose grūdo sluoksniuose. Vadinasi, maistingos medžiagos išlieka net miltuose. Spelta labai tinka dietinei mitybai. Spelta yra atspari radiacijos poveikiui, aplinkos užterštumui, kadangi ji yra padengta kelių tankių pelų sluoksnių. Ir kas aktualu, kad speltos kviečių nėra pavykę genetiškai modifikuoti.

Apkepui reikės:
400 g kreminės varškės,
2 kiaušinių,
5 šaukštų manų kruopų,
nedidelio puodelio pieno,
4 – 5 šaukštų Speltos miltų,
3 - 4 šaukštų cukraus,
žiupsnelio druskos,
1 šaukšto juodojo romo,
sviesto formos patepimui.

Manų kruopas užpilti pienu, kad išbrinktų.

Varškę ištrinti su kiaušinių tryniais, cukrumi. Įpilti romo.

Į varškės masę pilti išbrinkusias manų kruopas. Berti miltus, druską ir viską gerai išsukti.

Iki standžių putų išplakti baltymus ir atsargiai įmaišyti į masę.

Kepimo formą ištepti sviestu, sukrėsti masę ir pašauti į iki 180 °C įkaitintą orkaitę geroms 45 minutėms. Tikrinti mediniu pagaliuku, ar jau tinkamas traukti :).

Skanaus ir nepameskime pavykusių patiekalų receptų!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą