2010 m. liepos 19 d., pirmadienis

Varškės pyragas su juodaisiais serbentais


Liepos mėnesį susitikom klasiokai. Atrodo keista, bet visada turim apie ką šnekėtis iki ryto, nežiūrint į tai kiek metų nuo mokyklinio suolo jau prabėgo. Ir nors tokiuose susitikimuose maistas nėra pagrindinis akcentas, bet visos stengiasi, ką nors pagaminti namuose. Iš visų šedevrų – šį kartą taip juos vadinome, man labai patiko Ievos varškės pyragas, juolab, kad galvoje jau sukosi jo patobulintas variantas su sezoninėmis uogomis :).

Juodieji serbentai – tikras vitamino C užtaisas. Pasak interneto, juodujų serbentų uogose vitamino C yra 5 kartus daugiau negu braškėse, 7 - 8 kartus daugiau nei avietėse, agrastuose, citrusiniuose augaluose, 10 - 20 kartų daugiau nei obuoliuose ir kriaušėse, 20 - 40 kartų – nei vyšniose, abrikosuose ir 100 kartų – nei vynuogėse.

Pyragui reikės:
1 – 1,5 stiklinės juodųjų serbentų,
200 g sviesto,
1 stiklinės cukraus,
2 stiklinės miltų,
žiupsnelio vanilinio cukraus,
400 g kreminės varškės,
3 kiaušinių.

Prieš ruošiant pyragą, būtų labai šaunu kokioms 20 minučių į šaldymo kamerą įmesti sviestą. Tai nėra būtina, tačiau bus lengviau jį sutarkuoti burokine tarka.

Į sviesto tarkius beriam 0,5 stiklinės cukraus, miltus ir vanilinį cukrų. Rankomis formuojam birią masę.

Varškę išsukam su kiaušiniais ir likusiu cukrumi.

Į kepimo indą beriam 2/3 birios masės. Šiek tiek paspaudžiam ir suformuojam kraštelius, kad varškės masę galėtume pilti, kaip į dubenėlį.

Pilam varškės masę, ant jos beriam juoduosius serbentus. Ant viršaus tolygiai užbarstome birios tešlos likučius.

Pyragą pašaunam į 200 °C įkaitintą orkaitę 1 valandai.


Skanaus ir apsirūpinkime vitaminu C!

3 komentarai:

  1. Va sita pyraga tai butinai pabandysiu issikepti, tuo labiau, kad sode uzderejo juodieji serbentai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nerealus pyragas! Vietoj serbentu obuoliai, taip pat labai skaniai tinka:) Super!

    AtsakytiPanaikinti