2010 m. lapkričio 25 d., ketvirtadienis

Rossetes


Šią savaitę labai daug sutapimų: pažadėtas sniegas ir minusinė temperatūra, dukterėčia parašė laišką Kalėdų seneliui – „Tu, seneli, gi žinai, ko aš noriu, tai mūsų paslaptis“ :), ir sužinojau, kad dar vaikystėje mamos keptos saldžios gėlytės, naudojant labai neaiškų kepimo įrankį iš tuometinės Baltarusijos, yra ne kas kitą, kaip skandinaviški kalėdiniai kepiniai. Tai po tiek sutapimų galima daryti tik vieną išvadą – šventės artėja :).


Rossetes atvykusios iš Norvegijos, kur dažniausiai yra kepamos žiemos šventėms. Šie kepiniai yra populiarūs ir Amerikoje, Turkijoje ar Meksijoje, tik šiose šalyse jie turi kitus vardus. Populiarūs buvo ir Lietuvoje, tik tikslaus jų pavadinimo turbūt niekas nepateikė dar iki šiol :).

Rossete`ms reikės:
2 kiaušinių,
2 šaukštų cukraus,
puodelio (250 ml) pieno,
1,5 puodelio miltų,
poros lašelių vanilės esencijos,
žiupsnelio druskos,
aliejaus kepimui,
cukraus pudros.

Kiaušinius, cukrų, pieną, miltus, vanilės esenciją ir druską suplakame iki vientisos masės. Tešla labai panaši į lietinių.

Puode įkaitiname aliejų. Įleidžiame kepimo įrankį ir gerai jį įkaitiname aliejuje. Tuomet įmerkiame įrankį į tešlą, taip, kad tešla beveik siektų įrankio viršų. Viso įrankio įmerkti negalima, nes nenusiims kepinys :).

Įrankį su tešla įleidžiame į aliejų ir stebim, kaip po kelių sekundžių tešla atšoks nuo įrankio. Tuomet jį ištraukiame, o rossete lieka kepti iki lengvai parus. Traukiam ją ir guldom ant popierinio rankšluosčio.

Prosesą kartojam kol baigsis tešla :).

Galiausiai visus kepinukus papuošiam sniegu :).


Skanaus ir laukiam švenčių!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą