2012 m. gegužės 1 d., antradienis

Pirmieji macarons


Nors ne pirmieji, nes tik trečias kartas nemelavo J. Ir net tiksliai nežinau, kodėl nesigaudavo tinkama tešla. Perskaičiau krūvas literatūros, komentarų, peržiūrėjau begales video reportažų ir, kad nors viename būtų bent menkiausia užuomina, kodėl tešla gali gautis per kieta. Visur rašoma apie skystą tešlą, o man viskas atvirkščiai. Pakeičiau migdolų miltus, kiaušinių baltymų specialiai nesendinau ir kažkas panašaus, į ragautus Paryžiuje, gavosi. Bandymus tęsim, nes iki tobulumo dar toli J.

Paryžiaus "Laduree" skanėstų parduotuvėlė garsėja savo macarons jau daugiau kaip 150 metų. Prancūzijoje šių gardėsių galima įsigyti net McDonald McCafés kavinėse, kuriose puikuojasi reklama, lyginanti macarons su hamburgeriais (tikiuosi, kad tik dėl formos…).

Macarons reikės:
3 kiaušinių baltymų,
210 g cukraus pudros,
125 g migdolų miltų,
30 g cukraus.

Kiaušinius laikom kambario temperatūroje apie 8 – 10 val. 

Cukraus pudrą sumaišome su migdolų miltais ir viską permalame virtuviniu kombainu. Mišinį persijojame per smulkų sietelį.

Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų. Plakant po šaukštelį suberiam cukrų.

Į baltymų masę beriam 1/3 miltų ir pudros mišinio. Atsargiai išmaišome ir beriam likusią dalį. Vėl atsargiai maišome iki vientisos masės, kuri turi pasidaryti panaši į lavą J.

Masę pilam į konditerinį švirkštą ir plačiausiu antgaliu (arba be jo) ant kepimo popieriumi ištiestos skardos formuojam 3 cm skersmens blynelius. Lengvai padaužome skardą, kad blyneliai vienodžiau pasklistų ir nesiformuotų oro burbulai. Jeigu susidarė viršūnėlės jas atsargiai išlyginam drėgnu peilio galu. Taip paruoštus macarons paliekam kambario temperatūroje 1 val., kad apdžiūtų. Po 1 val. palietus macarons paviršius yra gana sausas.

Pašauname į iki 150 °C įkaitintą orkaitę 10 – 15 min. ir stebim, kaip formuojasi „kojytės“ J. Iškepusius ištraukiame ir pilnai atvėsiname skardoje.

Sutepam norimu kremu po du. Maniškiai sutepti citrinų kremu. Laikome šaltai. Skaniausi kitą dieną.


Skanaus ir tobulėjam!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą