Tokios gražios pavasario dienos, kad labiau norisi ne į darbus eiti, o kaip kokiam katinui sėdėti lengvai prisimerkus prieš saulutę ir šildytis, galvojant apie kokį saldėsį...
Saulė – lietuvių mitologijoje Mėnulio žmona, o visos žvaigždės dukterys. Lietuviai Saulę labai mylėjo, ją garbino ir meldėsi jai. Buvo tikima, kad Saulė gali supykti jeigu į ją rodysi pirštu ar jai iškiši liežuvį. Geri žmonės buvo lyginami su Saule. Tekant Saulei lietuviai pradėdavo visus svarbiausius darbus, išvykdavo į žygius ir karus.
Tinginiui reikės:
2 pakelių sausainių („Gaidelis“, „Selga“ ir pan.),
180 g sviesto,
4 – 5 šaukštų riebios kakavos miltelių,
1 skardinės kondensuoto pieno,
2 saujų įvairių riešutų (graikinių, anakardžių, pistacijų),
1 saujos kokoso drožlių,
1 saujos džiovintų spanguolių,
šlakelio juodojo romo,
1 šaukštelio kukurūzų krakmolo.
Sausainius sulaužome, suberiam riešutus, kokoso drožles ir džiovintas spanguoles. Mišinį permaišome.
Ant silpnos ugnies išlydome sviestą, suberiam kakavos miltelius ir pilam romą. Maišome iki neliks grūdelių. Tuomet pilam kondensuotą pieną ir viską pakaitiname iki virimo.
Šiek tiek pravėsusią masę pilame ant sausainių ir viską gerai išmaišome, kol visi sausainiai pasidengs ruda spalva :).
Masę krečiam ant maistinės plėvelės ir formuojam mums patinkančią tinginio formą. Guldom į šaldytuvą geroms 3 – 4 valandoms.
Sukietėjusį tinginį išmauname iš plėvelės ir apvoliojam kukurūzų krakmole. Supjaustome riekelėmis.
Skanaus ir lai visuomet šviečia saulė!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą