2011 m. birželio 1 d., trečiadienis

Bulvių ir topinambų apkepas


Nors gamintas jau senokai, bet į dienos šviesą traukiu tik dabar. Tikrai labai paprastas, bet skoniu neprastas apkepėlis :). Galima gaminti tik iš bulvių, tuomet bus panašiau į prancūzų taip mėgstamą Pommes Anna.

Topinambus arba bulvines saulėgrąžas mūsų krašte tikrai žino ir augina. Nors dažniausiai šios žieminės daržovės nukeliauja į patvorius, nes taip išsikeroja, kad sodininkai nespėja su jomis tvarkytis. Atkeliavę iš Š. Amerikos pirmiausiai sudomino prancūzus, vėliau italus, anglus. Topinambuose gausu vitamino C bei medžiagų padedančių išvengti pačių įvairiausių negalavimų bei išvalyti organizmą nuo druskų pertekliaus.

Apkepui reikės:
5 – 6 vidutinio dydžio bulvių,
10 – 15 topinambų gumbų,
100 g kieto tarkuoto sūrio,
100 g sviesto,
žiupsnelio juodų maltų pipirų,
žiupsnelio druskos.

Nuvalytas ir nuplautas bulves ir topinambus supjaustome plonais griežinėliais.

Į sviestu išteptą indą guldome sluoksnį bulvių. Jas pabarstome druska ir pipirais. Ant viršaus dėliojam sluoksnį topinambų, barstome sūriu. Užpilame didesne dalimi tirpinto sviesto.

Ant viršaus vėl sluoksniuojam tuo pačiu eiliškumu. Paviršių užpilame likusiu sviestu.

Pašauname į iki 210 °C įkaitintą orkaitę 40 – 50 minučių, kol paviršius gražiai paruduoja.

Mėgaujamės su salotomis.


Skanaus ir pasidairykime į patvorius!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą