2011 m. liepos 26 d., antradienis

Ryžiai su cukinijomis ir gražgarstėmis


Kartais naikinant likučius šaldytuve, gimsta puikūs patiekalai. Kaip ir šį kartą: puodo dugne liūdėjo keli šaukštai ryžių, šaldytuve sauja gražgarsčių, o krepšyje vieniša cukinija...

JT duomenimis, daugiau kaip pusė pasaulio maisto sunaikinama arba keliauja į šiukšlynus. Parduotuvėse maistas daugiausiai sunaikinamas dėl besibaigiančio galiojimo laiko, dėl deformacijos, nestandartinės išvaizdos, taip pat dėl pažeistų pakuočių, klaidingo žymėjimo. Namuose jis išmetamas dėl nesaikingo pirkimo ar tiesiog švaistūniškų įpročių. Štai Vokietijoje kasmet sunaikinama ir išmetama 15 milijonų tonų maisto produktų. Ar tai daug? Jeigu tą maistą sukrautumėme į sunkvežimius, susidarytų 500 000 sunkvežimių eilė, kuri nusidriektų nuo Berlyno iki Pekino.

Patiekalui reikės:
1 nedidelės cukinijos;
2 – 3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1 – 2 šaukštų balzamiko acto,
1 šaukšto granatų padažo (nebūtinai),
1 skiltelės česnako,
saujos gražgarsčių,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio šviežiai maltų juodų pipirų,
ryžių.

Cukinijas supjaustome plonomis juostelėmis ir užpilame marinatu, kurį pasiruošiam iš alyvuogių aliejaus, balzamiko acto, granatų padažo, smulkiai kapoto česnako, druskos ir pipirų. Paliekame marinuotis apie 1 val.

Gražgarstes su šlakeliu aliejaus, žiupsneliu druskos ir pipirų sutriname rankine trintuve.

Marinuotas cukinijas lengvai apkepame arba patroškiname gilesniame puode.

Pateikiam su ryžiais ir gražgarsčių pagardu.


Skanaus ir panaudokime likučius!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą