Kas sakė, kad Lietuvoje neauga baklažanai? Darbar jau sukam akis? :) O teisybė yra tokia, kad Lietuvoje užaugo vienas baklažanas :). Pats tikriausias, pats skaniausias, visiems rodytas ir numylėtas. Žydėjo gražiais, švelniais žiedais, o paskui pradėjo tampti :). Gaila, kad tik vienas :). Na bet kitais metais, mes jų imsimės rimčiau.
Baklažanai – švelnaus klimato ir ilgos vegetacijos augalai. Augimo metu jiems reikia daugiau saulės, šilumos ir drėgmės, o mūsų vėsiame klimate – ir rūpestingos priežiūros.
Užkepėlei reikės (2 alkaniems valgytojams):
1 vidutinio baklažano,
350 – 400 g cukinijos (jau be odelės ir išsėklintos),
2 – 3 pomidorų,
1 skiltelės česnako,
2 rutuliukų mocarelos sūrio,
50 g sviesto,
50 – 60 g kieto tarkuoto sūrio,
50 – 60 g speltos miltų,
šlakelio aliejaus,
šlakelio vandens,
žiupsnelio šviežiai maltų pipirų,
žiupsnelio druskos.
Giliame puode įkaitinam aliejų. Beriam susmulkintą česnaką, pipirus, kubeliais supjaustytą baklažaną ir cukiniją. Po kelių minučių į puodą skuba pjaustyti pomidorai. Viską troškiname iki daržovės suminkštės, bet nesukris. Padruskiname.
Iš sviesto, miltų, kieto sūrio pirštais sutriname trupinius.
Į kepimo indelius krečiam troškintas daržoves. Ant jų uždedame riekelėmis pjaustytą mocarelos sūrį, o ant viršaus iš trupinių formuojam karūną :).
Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 35 – 40 min. kol viršus gražiai parus.
Skanaus ir baklažanai auga Lietuvoje!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą