2011 m. spalio 25 d., antradienis

Ėriena su baklažanais


Jeigu po šio patiekalo vegetaras sako, kad jis gerai pagalvos, ar jam verta juo būti, tai daug ką pasako :). Žinoma, visi laurai tenka virėjui, tačiau ne mažiau svarbi ir mėsos kokybė. Tad labai ačiū geriausiai Ievai pasaulyje už galimybę suvilioti vegetarą :). O patiekalas gimė nusižiūrėjus J. Oliverio keptą avies šlaunį :).

Avieną, o ypač ėrieną, mėgsta įvairių šalių gyventojai. Pavyzdžiui, Anglijoje, ėrienos pagaminama labai daug, todėl apie 40 % jos yra eksportuojama. Tuo tarpu Prancūzijoje, Vokietijoje trūksta 10-12 % ėrienos. Žmonės, kurie valgo daug avienos, rečiau serga ateroskleroze ir ilgiau gyvena. Mat avienos riebaluose nedaug cholesterolio. Baltymų avienoje beveik tiek pat, kiek ir jautienoje ar kiaulienoje, o riebalų ir kalorijų – daugiau negu jautienoje ir mažiau negu kiaulienoje. Be to, avienoje yra daugiau kalcio, fosforo ir geležies.

Patiekalui reikės:
apie 1 kg ėrienos šlaunies,
1 baklažano,
1 raudonojo svogūno,
2 skiltelių česnako,
500 ml konservuotų pomidorų,
0,5 stiklinės balto vyno,
šlakelio balzamiko acto,
šlakelio alyvuogių aliejaus,
3 – 4 ančiuvių aliejuje,
1 džiovinto čili pipiro,
keletos šakelių rozmarino,
keletos stiebelių džiovinto raudonėlio,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.

Mėsą iš vakaro įtriname aliejumi, druska ir maltais juodaisiais pipirais.

Orkaitę įkaitiname iki 200 °C temperatūros ir pašauname ėrieną 30 min.

Baklažaną supjaustome stambiais gabaliukais. Svogūno galvą daliname į 6 – 8 dalis. Daržoves pašlakstome aliejumi, pabarstome druska ir pipirais bei raudonėliais.

Po 30 min. kepimo, iš orkaitės ištraukiame mėsą, kurią paparstome smulkintais rozmarinais. Šalia guldome baklažano ir svogūno gabaliukus ir pašauname indą su mėsa ir daržovėmis gerai valandai atgal į orkaitę. Kepant kelis kartus apverčiam, o ant daržovių šliukštelim šlakelį vandens, jeigu matom, kad trūksta skysčio.

Pasigaminam padažą. Šlakelyje aliejaus pakepinam smulkintą česnaką. Krečiam pomidorus, pilam vyną, balzamiko actą, beriam sutrintą čili pipirą ir galiausiai nesmulkintus ančiuvius. Beriam druskos ir maltų pipirų. Paliekam ant mažos ugnies 30 min.

Iškepusią ėrieną dedam į lėkštę ir apdengiam folija. Keptus baklažanus ir svogūnus sukrečiam į pomidorų padažą ir patroškiname keletą minučių.

Pateikiam su baltos duonos riekele.


Skanaus ir tegyvuoja draugai!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą