2010 m. gegužės 20 d., ketvirtadienis

Keksas su rabarbarais


Kažkada būdavo taip: lauži lapkotį, nugarbanoji žemyn odą, dažai į cukrų ir į burną. Kartais visą giminę sutraukdavo :). O jau lapai lapai, tai tikras atradimas žaidžiant ir vaidinant įvairių visuomenės sluoksnių damas :). Ech tie barbarai rabarbarai :).

Kinai nuo senų senovės rabarbarus naudojo vaistams gaminti. Tik vėliau jie pradėti naudoti ir maistui. Įdomi savybė, kad rabarbarus naudojant kaip vaistą, poveikis priklauso nuo suvartojamo kiekio - maži kiekiai kietina vidurius, o dideli atvirkščiai – gali sukelti viduriavimą. Be visų vitaminų ir kitų gėrybių, šiuose augaluose gausu ir oksalo rūgšties, iš kurios netirpių kristalų formuojasi inkstų akmenys. Ši rūgštis intensyviai kaupiasi rudeniop, todėl patartina po liepos nebevartoti rabarbarų.

Keksui reikės:
5 – 6 rabarbarų stiebų,
2 šaukštelių rudojo cukraus,
1 šaukštelio cinamono,
1 šaukštelio malto kardamono,
180 g sviesto,
indelio sutirštinto kondensuoto pieno,
2 kiaušinių,
300 g miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
žiupsnelio druskos.

Rabarbarų stiebus nuvalius odelę supjaustome griežinėliais, kuriuos pabrastome ruduoju cukrumi bei cinamonu ir kardamonu. Paliekame inde, kad cukrus šiek tiek aptirptų.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su kondensuotu pienu, kiaušiniais ir druska.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir beriam į tešlą. Viską gerai permaišome.

Kekso formą išklojam kepimo popieriumi. Pilam pusę tešlos. Ant viršaus beriam rabarbarus su visu išsiskyrusiu skysčiu. Užpilam likusią tešlą.

Ant viršaus pabarstome rudojo cukraus.

Pašaunam į 180 °C įkaitintą orkaitę gerai valandai. Tikrinam mediniu pagaliuku :).

Skanaus ir spėkime pasimėgauti barbarais rabarbarais!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą