2010 m. gegužės 24 d., pirmadienis

Klasikinė pavlova


Nuo įvairių kepinių šaldytuve liūdėjo 5 kiaušinių baltymai, o ir braškės, nors ir ne iš tėvų sodo, bet jau viliojo savo raudonais skruostais, tad atėjo eilė pavlovai – saldžiam, traškiam, tąsiam, gaiviam ir labai vasariškam desertui.


Desertas pavadintas žymios Rusijos balerinos Anos Pavlovos garbei kuomet ji lankėsi Australijoje ir N. Zelandijoje savo pasaulinio turo metu 1926 m. Tačiau, kaip visada keliamos ir kitos versijos, nes morengą žmonės gamino nuo senų laikų ir ne tik minėtose šalyse. Pati balerina labiausiai atpažįstama iš Mirštančios gulbės vaidmens, kuris buvo sukurtas jai ir jos sušoktas apie 4000 kartų. Vedu prie to, kad šis desertas lengvas, trapus, baltas, todėl visai nesvarbu jai ar ne jis kurtas, tačiau jo susiejimas su balerina labai vykęs :).

Morengui reikės:
5 kiaušinių baltymų,
200 g cukraus,
1 šaukštelio krakmolo,
2 šaukštelių balto vyno acto,
200 ml grietinėlės,
braškių,
kivių.

Baltymus, išvalius nuo mazgelių, plakame iki putų. Palaipsniui beriame cukrų.

Išplakus iki putų užbarstome krakmolą, pilame actą. Toliau plakame iki standžių, blizgių putų.

Indą ištiesiame kepimo popieriumi ir atsargiai sukrečiame baltymus. Lengvai palyginame paviršių.

Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 70 min.

Praėjus kepimo laikui, išjungiame orkaitę ir joje paliekame morengą per naktį arba geroms 6 val.

Morengui pailsėjus, traukiam iš orkaitės, atsargiai nuimame popierių.

Išplakame grietinėlę ir sudedame ją ant morengo viršaus.

Puošiam braškėmis ir kiviais.


Skanaus ir būkime lengvi!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą