2010 m. gegužės 4 d., antradienis

Pyragas “Ugnikalnio žemė“


Kadangi ugnikalnis, neištariamu pavadinimu, vis nesiliauja spjaudytis, tai ir pyragas man priminė šias gamtos išdaigas ir galimus rezultatus :). Nors reikia tikėtis, kad mažasis neprikels didesniojo brolio, kuris jau labai labai rimtai parodytų, ką moka.


Šio pyrago svarbus akcentas – gera, riebi kakava. Kakavmedžiai natūraliai auga Centrinės ir Pietų Amerikos tropiniuose miškuose, kur pasiekia apie 12 m aukštį ir dera apie 100 metų. Ankštis gali sverti iki 2 kg. Ją sudaro pupelės ir minkštimas. Iš pupelių gaminamas kakavos aliejus arba sviestas, o minkštimas naudojamas uogienėms, sultims, džemams gaminti. Gimtinėje kakavmedžiai dera visus metus. Vaisiai skinami labai dažnai, nes prinokę krenta ir pūva. Kakavmedžiai ūkiuose auginami ir Afrikoje, tačiau čia jie yra mažesni, tačiau derlingesni.

Pyragui reikės:
280 g sviesto,
5 kiaušinių,
200 g cukraus,
150 g miltų,
0,5 šaukštelio kepimo miltelių,
50 g riebios kakavos,
juodo šokolado plytelės,
žiupsnelio druskos,
saujos lazdyno riešutų,
200 g kreminės varškės.

Pirmiausia ištraukiam iš šaldytuvo sviestą. Jį padalinam taip, kad viename inde būtų 180 g, o kitame 100 g.

Iš nurodytų cukraus ir miltų kiekių atidedam, kokius 4 šaukštus cukraus, ir 2 - miltų. Prireiks :).

Didesnį kambario temperatūros gabaliuką sviesto gerai išsukam su cukrumi ir 3 kiaušiniais, kuriuos įmušam po vieną.

Beriam miltus, į kuriuos įmaišome kepimo miltelius, kakavą ir druską. Viską gerai išmaišome.

Virš kito lėtai verdančio puodo ištirpiname šokoladą. Jį šiek tiek atvėsinus pilam į tešlą.

Nužievintus riešutus šiek tiek pasmulkiname ir taip pat beriam į tešlą. Viską gerai išmaišome.

Kitame inde išsukame likusį sviestą, įmaišydami liūdinčius 4 šaukštus cukraus ir 2 kiaušinius. Beriam 2 šaukštus miltų. Įmaišome varškę.

Formoje ištiesiam kepimo popierių. Dedam tamsios tešlos tiek, kad storiau ar ploniau, bet pasidengtų dugnas. Ant viršaus paskleidžiam varškės masę. Sudedam tamsios tešlos likučius. Dedasi sunkiai, kadangi tešla gana tiršta. Todėl tenka pridaryti įvairiausių kalnagūbrių :).

Pašaunam į 180 °C įkaitintą orkaitę gerai valandai. Tikrinam mediniu pagaliuku :).


Skanaus ir lai ramiai miega visi ugnikalniai!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą