2010 m. gegužės 21 d., penktadienis

Šparagų apkepas



Vis apžiūrinėjau prekybos centrų lentynas, nes šios pirmosios daržovės jau turėjo pasirodyti. Ir pasirodė, ir aš jas nusičiupau, ir labai skaniai viskas gavosi :). Gaila, kad jos iš gana tolimos šalies, ką ten šalies, beveik kitos planetos, į Lietuvą keliavo, tad kartojant šį vykusį apkepą, teks dairytis šių gėrybių iš artimesnių vietovių.

Beveik atsisėdau, kuomet suvokiau, kad šparagus augino net mano močiutė. Tik mes juos kitaip vadindavome ir į lėkštes dėdavom tik ruošiant stalą lėlėms :). Gėlių darželiuose dar dabar auga smidrai. Tai pasirodo, kad čia vienas ir tas pats. Šparagai valgomi kepti, virti, naudojami kaip garnyras, daromos sriubos, salotos. Geriausia šparagus virti ant mažos ugnies pasūdytame vandenyje. Į puodą jie dedami stati, surišti į ryšelius. Geriausia, kai vanduo apsemia drūtgalius, o ūglių galvutės šunta garuose. Auksinė šparagų patiekalų gaminimo taisyklės: patiekalai turi būti paprasti, jų skonio neturėtų užgožti įvairūs prieskoniai.

Apkepui reikės:
500 g sluoksniuotos tešlos (arba tiek, kad užtektų padaryti pagrindą apkepui),
500 g šparagų,
3 kiaušinių trynių,
5 – 6 šaukštų grietinės,
4 – 5 šaukštų natūralaus jogurto,
6 – 7 šaukštų tarkuoto kieto sūrio,
2 mažų skiltelių česnako,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų pipirų.

Pirmiausia ištraukiame tešlą iš šaldymo kameros.

Nupjauname kietesnius šparagų galus, ir šiek tiek apskutame galiukus. Surišame į pundelį ir statom į pasūdytą verdantį vandenį. Verdam apie 6 – 7 min. Apvirtus sudedam į kiaurasamtį, kad gerai nuvarvėtų.


Į formą įtiesiam kepimo popieriaus. Įklojam tešlą. Suformuojam šiek tiek aukštesnius kraštelius. Pašaunam į 180 °C įkaitintą orkaitę kokiom 8 min.

Iš trynių, grietinės, jogurto, sūrio užmaišome mišiniuką, kurį pagardinam druska ir pipirais. Įspaudžiame česnaką.

Ant šiek tiek pakepusios tešlos guldom šparagus ir užpilam pasigamintu mišiniu. Iš tešlos likučių galim padaryti papuošimus :).

Kepam 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.


Skanaus ir tikrai žinau, kad tai pirmas, bet ne paskutinis mano patiekalas su šparagais!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą