2010 m. sausio 19 d., antradienis

Naminiai florentinai

Šiemet per žiemos šventes visiems dovanojau šiek tiek šilumos, nes visos dovanos buvo saldžios ir ką tik iš šiltos orkaitės :).

Jeigu prie kalėdinių meduolių ir pyragų teko praleisti ne vieną vakarą, tai toks atradimas, kaip naminių florentinų kepimas, buvo tikra palaima :).

Visiems taip patiko, kad prispyrė prie sienos – išduok receptą. Bet ką išduoti, kad recepto praktiškai nėra :).

Bandžiau internete aiškintis florentinų kilmę, tačiau vieno ir tikslaus atsakymo neradau. Nors kas pirmiausiai šauna į galvą - kad šių skanėstų tėvynė Florencija. Tačiau istorija to galutinai nepatvirtina, nors vis tik dažnai galima rasti informacijos, kad tai itališkas sausainis. Radau informacijos, kad florentinų tėvyne galima laikyti ir Austriją bei Prancūziją. Na, kaip ten bebūtų su ta jų kilmę, tačiau tiesa ta, kad florentinai yra populiarūs Europoje, kad gali būti įvairių formų ir sudėties, aplieti šokoladu ir pan.

Florentinams reikės:
250 g miltelių florentinams, kurių galima įsigyti Delona parduotuvėje,
įvairiausių mėgstamų priedų: riešutų, sėklų, džiovintų vaisių ir pan.

Nors ant pakuotės parašyta, kad miltelių ir priedų santykis 1:1, tačiau priedų visada dedu šiek tiek daugiau ir niekas nuo to ypatingai nenukenčia.

Naudojant riešutus, jų odeles reiktų nulupti. Lazdyno riešutų odelė greičiau pašalinama juos pakaitinus sausoje keptuvėje ar orkaitėje, migdolų – nuplikinus karštu vandeniu.

Jeigu naudosite džiovintus vaisius ar uogas, geriau juos pasmulkinti, ir rinktis mažiau saldžius.

Bandžiau naudoti cukatus, tačiau jie per daug sukietėja, o tai pavojinga dantukams :).

Taigi, milteliai su priedais gerai išmaišomi ir dedami į popierines formeles, kurios naudojamos keksiukams kepti. Į kiekvieną formelę dėjau po šaukštą mišinio. Formeles sustačiau į kepimo skardą ir 5 minutėms pašoviau į iki 210° C temperatūros įkaitintą orkaitę. Po poros minučių florentinai pradeda burbuliuoti. Labai svarbu neperkepti, nes visas gėris keliaus į vieną vietą... Ištraukti karšti florentinai „šnekasi“, tad su visomis formelėmis perkelkite ant grotelių ir netrukdykite jiems baigti pokalbį :). Iš popierinių formelių florentinus išimti paprasta.


Florentinus galima aplieti šokoladu, tačiau maniškiai to nebesulaukia :).

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą