2010 m. vasario 18 d., ketvirtadienis

Jonny Vang


Jau turbūt susidarė įspūdis, kad gyvenu virtuvėje :). Taip, vakarienė gaminu beveik kasdien, tačiau po jos galima pasimėgauti ir gerais filmais. Šį kartą - Jonny Vang.

Norvegija, 2003 m., 85 min.
Rež. Jens Lien
Vaidina:
Jonny Vang - Aksel Hennie
Tuva - Laila Goody
Magnus - Fridtjov Såheim

Mažas miestelis, kuriame visi viską vienas apie kitą sužino labai greitai. Jonny Vang turi planų pradėti verslą - prekiauti sliekais ir jų gaminamu produktu kompostu. Tam reikia paskolos, tačiau jis ir taip jau įklimpęs iki ausų ir visur visiems skolingas. Jis mielai susitikinėja su savo geriausio draugo Magnus žmona Tuva, kuri greitai jam paskelbia naujieną – ji laukiasi jo vaiko. Kažkam staiga ima labai nepatikti Jonny ir Tuvos santykiai – kažkas užvažiuoja jam kastuvu iš už nugaros, į jį šaudoma. O šalia dar ir kiti nemalonumai: motiną palieka jos keistas sugyventinis, ši sudaužo Jonny mašina, kuria jis ką tik įsigijo už žadamos paskolos pinigus, ir patenka į ligoninę, bare, išgirdęs įžeidinėjimus draugo Magnus ir savo adresu susilupa su vietiniais, kažkas sulaužo jo verslui skirtą įrangą. Atrodo, kad nelaimės nesibaigs ir pats laikas bėgti nuo jų. Tačiau nuo savęs nepabėgsi... Tuomet ir paaiškėja, ką reiškia tikra (net kraujo) draugystė, išsaugota nuo pat vaikystės dienų.

Atrodytų, kad filmas vien nesėkmių, avarijų, muštynių žmogaus finansinio žlugimo grandinė, tačiau jis visiškai ne pesimistinis. Priešingai :).

Puikią vaidybą, gražius šalies vaizdus dar papildo ir gera amerikiečių grupės Calexico muzika, kuri šiame filme yra Amerikos ir Meksikos muzikinių stilių mišinys.

Įdomu tai, kad pats filmo režisierius vyko į Ameriką, norėdamas gauti grupės leidimą naudoti jų muziką šiame filme. Jis pasiėmė nebaigtą versiją, tačiau susidūrė su problema, kur galėtų šią juostą parodyti. Ir vienintelė vieta, kur jam pavyko paleisti tam tikro formato juostą (VHS) buvo vaizdajuosčių nuomos punktas. Lankytojai, punkto vadovas, grupė žiūrėjo filmą ir klausėsi žodinio jo vertimo.

Tiesa, vardas Jonny tariamas kaip Jonas, o ne kaip Džonas :).

Filmas buvo rodytas ir paskutinėje Scanoramos programoje.

Ačiū, Šiaurės ministrų tarybos biurui Lietuvoje, kuris suteikė proga pasiskolinti šį filmą iš sukauptos filmotekos. Tikiuosi, kad graži idėja vėl atgims :).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą