2010 m. kovo 23 d., antradienis

Menkė kepta folijoje


Kuomet į šalia darbo esantį ūkininkų turgelį pirmą kartą atvežė šviežios menkės, biuruose buvo paskelbta evakuacija :). Na bent jau taip galima teigti, išvydus eiles šalia žuvies kioskelio :). Arba iš viso biurio buvo siunčiami keli mažiau užimti darbuotojai su sąrašais, kam ir kiek parnešti :). Dabar ramiau, nes visi arba prisipildė šaldymo kameras, arba atsivalgė šiam kartui. Bet menkė ne tokia jau menka - tikrai skani, balta, mažai kaulėta.

Kas pamena senus laikus, tai ketvirtadieniais būdavo žuvies diena. Valgyklose tą dieną dažniau būdavo kotletų iš batono ir kruopų su žuvies kvapu arba žuvienės. Mama dar dabar pasakoja, kaip skaniai kartą tuos kotletus valgiau kažkur Palangos valgykloje per atostogas :). Kodėl būtent ketvirtadieniui teko garbė taip vadintis yra keletas versijų. Viena jų, kad katalikai pasninkaudavo penktadieniais, o jeigu ketvirtadienį valgysi kūdžiau, tai penktadienį labiau norėsis mėsos. Va ir sugriešyti reiks, o taip ir tikėjimas silps. Taip pat teigiama, kad buvusioje sąjungoje žvejai prigaudydavo labai daug žuvies, kurios neturėdavo kur dėti. Tad teko galvoti, kam čia ją sumaitinus. Na kaip ten bebūtų, bet idėja turėti bent vieną tokią dieną per savaitę tikrai naudinga.

Patiekalui reikės:
vienos išvalytos menkės,
3 – 4 morkų,
šlakelio sezamo aliejaus,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų juodų pipirų,
žiupsnelio įvairių prieskoninių žolelių,
2 skiltelių česnako,
keletos riekelių citrinos,
saujos gražgarsčių.

Menkę pabarstyti druska, pipirais, smulkintu česnaku, žolelėmis ir palikti šiek tiek pasimarinuoti.

Morkas supjaustyti šiaudeliais, pabarstyti druska ir pipirais.

Foliją, kuri skirta tiek žuvies kepimui, tiek morkoms šiek tiek pašlakstyti sezamų aliejumi.

Guldyti žuvį ir morkas. Sandariai užsukti ir šauti į 200 °C įkaitintą orkaitę geroms 30 – 45 min.

Patikrinti, ar žuvis ir morkos jau iškepusios. Gali dar reikti keletos minučių, tai priklauso nuo žuvies dydžio ir morkų rūšies :).

Atsargiai supjaustyti, uždėti keletą riekelių citrinos. Labai tinka su gražgarstėmis, kurios jau okupavo mano stalą :).


Skanaus ir valgykime daugiau žuvies!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą