2010 m. kovo 11 d., ketvirtadienis

Sūrių laiveliai


Nors už lango sniegas ir, kaip aš sakau draugams, kas galėtų paneigti, kad artėja Kalėdos, tačiau vakarienės darosi vis labiau pavasariškos – laiveliai, balutės, auliniai batai :). O ir šiuos makaronus labai magėjo išbandyti, o ir šaldytuve nepatekęs į salotas gulėjo Fetos sūris.

Turbūt reiktų bėgti link šiukšlių dėžės ir žiūrėti, ar tikrai ten buvo Fetos sūris. Tačiau esu beveik tikra, kad tai buvo Fetos tipo sūris. Dėl šio sūrio vardo naudojimo Graikija laužo ietis jau nuo 1994 m., kur Feta gaminama išskirtinai iš ožkų pieno, kai tuo metu kitos šalys naudoja ir karvės pieną. Pergalė buvo pasiekta tik 2002 m., kuomet Europos Komisija pripažino, kad Graikija pagal galiojančius ES teisės aktus turi teisę apsaugoti "feta" sūrio vardą. Tad, jeigu perkate sūrį, ant kurio pakuotės parašyta Feta, vadinasi sūris yra pagamintas tik tam tikrose Graikijos vietovėse, griežtai laikantis specifinės technologijos reikalavimų. Visi kiti sūriai gali būti vadinami Fetos tipo sūriais.

Laiveliams reikės:
14 vnt. didelių makaronų-laivelių (it. conchiglioni rigati), kiti vadina kriauklelėmis, bet man taip pavasariškiau :),
270 g Fetos tipo sūrio,
50 g stambiai tarkuoto fermentinio sūrio,
2 gerų saujų tarkuoto kieto sūrio,
saujos špinatų,
maltų juodų pipirų,
30 g sviesto,
1 šaukšto miltų,
½ puodelio pieno.

Makaronus beriam į verdantį vandenį ir verdam apie 10 min. Perpilam šaltu vandeniu.

Į dubenį dedam Fetos tipo sūrį, fermentinį sūrį ir smulkintus špinatus, kuriuos pries tai perliejam karštu vandeniu. Viską gerai permaišom ir pripildom makaronus.


Ruošiam baltą padažą. Į ištirpintą sviestą beriam miltus. Maišom, kol susidarys košelė. Pilam pieną ir maišom kol padažas pradės tirštėti. Beriam saują tarkuoto kieto sūrio. Maišom nukėlus nuo ugnies kol sūris ištirps.

Paruošta padažą pilam į indą (ar indus), kuriame kepsime. Ant viršaus sudėliojam įdarytus makaronus. Užberiam likusį tarkuotą kietą sūrį.

Užbarstom maltais pipirais.

Šaunam į orkaitę ir kepam apie 30 min. 180 °C temperatūroje.


Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą