2010 m. kovo 8 d., pirmadienis

Tarptautinė moters diena


Žibuoklėm pražydo šilelio, šilelio šlaitai.
Tau mano mamyte pirmieji, pirmieji žiedai…


Net neabejoju, kad daugelis prisimena šią dainelę, kurią traukdavom mamytėms kovo 8-ą dieną, piešdavom atvirukus, verdavom makaronų karolius ir visaip stengdavomės rasti pavasarinių tulpių, o mūsų tėčiai kažkodėl ieškodavo gvazdikų :). Ši diena buvo tapatinama su moters, kaip mamos, diena. Tačiau jos šaknys mažai ką turi bendro su mama, ir siekia Antikos laikus, kuomet tam tikrą dieną moterys gaudavo vyrų dėmesio, o kariai, jeigu tik įmanoma, parvykdavo į namus pabūti su savo moterimis. Tikroji Tarptautinė moters diena atsirado dėl politinių ir socialinių priežasčių, kuomet XIX a. sparčiai vystantis ūkiui ir pramonei, moterys pradėjo protestus, siekdamos geresnių darbo sąlygų. Vienas tokių protestų vyko 1857 metų kovo 8 dieną Niujorko tekstilės fabrike. Vėlesniais metais tą pačią dieną protestai kartojosi ir 1908 m. vienas jų išaugo iki 15 000 dalyvių demonstracijos, siekiant sutrumpintos darbo dienos, didesnio darbo užmokesčio ir rinkimų teisės. Po metų jau buvo švenčiama Tarptautinė moters diena.

1910 m. kovo 8 d. Kopenhagoje vyko moterų konferencija, kurioje aktyvi moterų teisių gynėja socialdemokratė Klara Cetkin pasiūlė kasmet vieną dieną skirti dėmesio moters kovai už laisvę ir lygias teises. Tad 1911 metų kovo 8 d. pirmą kartą Tarptautinė moters diena buvo minima Vokietijoje, Australijoje, Danijoje, Švedijoje. Tačiau kai kuriose šalyse moterys bijojo švęsti, kad nebūtų baudžiamos valdžios.

Tarptautinė moters diena dabar yra oficiali šventė ir nedarbo diena Armėnijoje, Azerbaidžane, Baltarusijoje, Bulgarijoje, Kazachijoje, Kirgizijoje, Makedonijoje, Moldovoje, Mongolijoje, Rusijoje, Tadžikijoje, Ukrainoje, Uzbekijoje ir Vietname. Jeigu Lietuvoje ši diena būtų nedarbo, tai šią savaitę į darbą eitume tik 2 dienas :).

Lietuvoje kovo 8 d. papročiai pasikeitė. Turime atskirą Motinos dieną. Tad šią dieną moteris turėtų sveikinti vyrai, pripažindami, kad jos lygiavertės partnerės visose srityse. Todėl, mielieji, prašom kviestis Dvylika mėnesių iš seno animacinio filmuko ir ieškoti žibučių :).

Nežinau ar kovo 8 d. proga, bet namuose pražydo ciklamenas :).

Gražios šventės!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą