Prieš savaitę gavau užduotį – į vieną renginį Vokietijoje reikia nuvežti lietuvišką desertą. Žinoma, kad pirmiausia buvo išvardinti šakočiai, skruzdėlynai ir pan. Tačiau šiais kepiniais vis rečiau galima nustebinti užsieniečius, tad vis sukau galvą. Ir ta galva atsisuko į dzūkišką grikinę bobą arba kitaip babką. Bandomoji versija išnyko greitai :). Besiruošiant kepti reprezentacinę versiją, „gausi“ 2 žmonių taryba nusprendė, kad bobą gali būti sudėtinga nuvežti, tad apsistota ties grybukais :).
Grikinė boba (babka) – dzūkų apeiginis kepinys. Pietrytinės Lietuvos smėlynuose visais laikais gerai augo grikiai, todėl grikiniai patiekalai šiame krašte dažni. Grikinė babką dzūkai kepė šventėms, laukdami garbingų svečių, o kartais mirusiųjų minėjimo progomis ir pusiaugavėniui. Dar ir dabar Dzūkijoje vyksta babkos kepimo varžybos, kurios šeimininkės babka bus gražesnė, saldesnė, margesnė.
Bobai reikės:
250 g grikių miltų,
50 g kvietinių miltų,
200 g sviesto,
5 kiaušinių,
0,5 puodelio kefyro,
150 g cukraus,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
žiupsnelio druskos.
Išsukam kambario temperatūros sviestą su kiaušinių tryniais ir cukrumi.
Sumaišome visus miltus su kepimo milteliais ir beriam į masę.
Barstome druską ir pilam kefyrą. Viską gerai išmaišome.
Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą.
Formą patepame sviestu ir krečiam tešlą. Išlyginam paviršių.
Pašauname valandai į iki 170 °C įkaitintą orkaitę.
Viršų galima aplaistyti glajumi arba šokoladu, pabarstyti riešutais.
Skanaus ir prisiminkite tikruosius mūsų desertus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą