2010 m. birželio 17 d., ketvirtadienis

Kukurūzų kruopų ir varškės apkepas


Mano ir brolio pirma pažintis su kukurūzai įvyko gilioje vaikystėje pas močiutę kaime. Vaikams labai didelė atrakcija buvo pasivaikščioti tokiais laukais, kuomet nieko nematai ir orientuotis gali tik girdėdamas mašinas, lekiančias keliu. Bet vienas kartas yra įstrigęs labai giliai į atmintį. Kaip šiandien pamenu, prisilaužėm burbuolių ir prišveitėm tiek, kad vos ne skrandžius reikėjo plauti. O kuomet ir namiškiams visą krepšį partempėm, tai paaiškėjo, kad burbuolės dar gerokai žalios ir jų net močiutės karvė atsisakė :).

Kukurūzai kilę iš Pietų Amerikos. Vėliau paplito Centrinėje ir Šiaurės Amerikoje bei Kolumbo jūreivių pagalba ir kituose žemynuose. Būdami tinkami pašarui, maistui, drąsiai įsitvirtino ir pagal auginamų kultūrų plotus užima antrąją vietą pasaulyje po kviečių. Lietuvoje kukurūzai auginami nuo XIX a.

Apkepui reikės:
400 g kreminės varškės,
150 g smulkiai maltų kukurūzų kruopų,
1 stiklinės pieno,
1 kiaušinio,
50 g rudojo cukraus,
1 šaukštelio maltos vanilės,
sviesto formai ištepti,
žiupsnelio druskos.

Varškę išsukam su kiaušiniu, cukrumi, druska, vanile.

Pilam pieną, beriam kukurūzų kruopas. Viską gerai išmaišome ir paliekam keletą minučių, kad kruopos šiek tiek išbrinktų ir tešla sutirštėtų.

Kepimo formą ištepam sviestu ir pilam tešlą.

Pašaunam į 180 °C orkaitę 40 min. Tikrinam mediniu pagaliuku.


Skanaus ir tinkamu laiku susipažinkite su kukurūzais!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą